Visuminformatie

BELANGRIJK: Een e-visum is iets anders dan een visum on arrival (VOA). Nederlanders en Belgen komen niet in aanmerking voor een e-visum, enkel voor een VOA! Klik hier voor meer informatie.

Op 1 februari 2017 heeft Vietnam een nieuw systeem geïntroduceerd, waarbij het mogelijk is om online rechtstreeks bij de Vietnamese immigratie een elektronisch visum (e-visum) aan te vragen. Daardoor is het niet meer nodig om bij aankomst in Vietnam een visum op te halen bij het immigratieloket op de luchthaven. Dit kan verwarring veroorzaken, want een e-visum is iets anders dan een VOA. Bij een VOA vraagt u -ook online- om een brief met toestemming om toegang te krijgen tot Vietnam, maar u moet uw visum daarna nog wél ophalen bij het immigratieloket op de Vietnamese luchthaven. Een e-visum is daarom nóg makkelijker en sneller dan een VOA, maar een e-visum is niet mogelijk voor Nederlandse of Belgische paspoorthoudersKlik hier voor een lijst van de 40 landen die wél in aanmerking komen voor een e-visum.

Alle Nederlanders en Belgen zonder een dubbel paspoort, hebben een visum nodig om toegang tot Vietnam te krijgen. Het is belangrijk dat u dit van tevoren goed geregeld hebt, omdat u geweigerd zult worden op uw vlucht als u geen visum of autorisatiebrief (uitleg volgt) kunt laten zien. U hebt twee opties om dit visum in uw bezit te krijgen:

Optie 1

De goedkoopste, makkelijkste én meest gebruikelijke optie is om uw visum voor Vietnam op te halen bij aankomst in Vietnam. Deze optie heet visa on arrival (VOA) en is alleen mogelijk als u naar Vietnam vliegt en landt op één van de drie grote luchthavens: Ho Chi Minh City (SGN), Hanoi (HAN) of Da Nang (DND). Als u van plan bent over land naar Vietnam te gaan, via bijvoorbeeld Laos of Cambodja, leest u dan verder bij Optie 2. Om uw visum bij aankomst in Vietnam op te kunnen halen bij het immigratieloket, levert u de volgende documenten in (klikt u op het pijltje voor een uitleg en meer informatie).

Autorisatie- of uitnodigingsbrief

Dit is een officieel document dat aantoont dat u bij aankomst in Vietnam een visum mag ophalen. Alle online websites die een VOA aanbieden, waaronder VisumvoorVietnam.nl, kunnen deze brief voor u regelen. Met prijzen vanaf €12.50 bieden wij een veel scherper tarief dan andere aanbieders, die €18 a 25 of soms zelfs meer vragen voor hetzelfde document. Bij onze kosten leest u hoe dit kan. Alles wat wij van u moeten weten om de brief te regelen is het volgende:

· Uw paspoortgegevens
· Uw datum van aankomst
· Uw gewenste verblijfsduur

· Of u een single- of multiple-entry visum wenst
· Én of u een speciale privé-brief wenst.

Als u doorleest, vindt u meer uitleg over deze keuzes. U vraagt uw autorisatiebrief/VOA hier aan.

Aanmeldingsformulier (N1-formulier)

Bij aankomst in Vietnam krijgt u van de Vietnamese immigratie een aanmeldingsformulier dat u dient in te vullen. Dit formulier heet het N1-formulier en is ook hier te vinden, zodat u het al vooraf kunt uitprinten en invullen om tijd op het vliegveld te besparen. Als u vragen hebt over het invullen van het formulier, raadpleeg dan de veelgestelde vragen.

Pasfoto

Normaal gesproken is één pasfoto voldoende, maar er zijn gevallen bekend waar de Vietnamese immigratie om twee pasfoto's vraagt. Wij raden u daarom aan om twee pasfoto's mee te nemen. Pasfoto's die voldoen aan de Nederlandse en Belgische eisen voor een pasfoto, worden ook door de Vietnamese immigratie geaccepteerd. Mocht u uw pasfoto vergeten, dan bent u verplicht voor 5 euro/USD een foto te laten maken door de Vietnamese immigratie.

Paspoort

Ook levert u uw paspoort in, zodat de Vietnamese immigratie hier uw daadwerkelijke visum in kan plakken en stempelen. Let op: bij aankomst in Vietnam moet uw paspoort nog tenminste 6 maanden geldig zijn en tenminste drie lege pagina's bevatten om uw visum in te plakken.

Stempelkosten

Naast de kosten voor de autorisatiebrief, betaalt u in Vietnam nog stempelkosten. Deze kosten bedragen 25$/€ voor een single entry visum en 50$/€ voor een multiple entry visum. De totale kosten voor uw visum, met de scherpe prijzen van VisumvoorVietnam.nl, zijn dan zoals u hier kunt zien en significant lager dan bij de ambassade. U kunt de stempelkosten zowel in USD (25$), Euro's (25€) als in Vietnamese Dong (600.000VND) betalen. Wij raden u aan om dit geld vooraf contant bij u te hebben (gepast is niet nodig), omdat het lastig of niet mogelijk is om dit nog bij aankomst te regelen en een bank- of creditkaart wordt bij de immigratie niet geaccepteerd. 

Als u bovengenoemde documenten heeft ingeleverd bij het immigratieloket op de Vietnamese luchthaven, krijgt u kort daarna uw paspoort met daarin het door u aangevraagde visum terug. U betaalt de stempelkosten en u bent klaar om door de douane te gaan en aan uw reis te beginnen! 

Visuminformatie

Een VOA draait dus om het verkrijgen van de autorisatiebrief: en die kunt u nergens goedkoper krijgen dan bij VisumvoorVietnam.nl. Zoals hierboven staat aangeven, moeten wij om uw VOA te regelen een aantal dingen van u weten: uw verblijfsduur, of u een single entry of multiple entry visum wenst en of u een speciale privé-brief wenst. Laat ons dat aan u uitleggen:

Verblijfsduur

De Vietnamese immigratie biedt wat betreft verblijfsduur slechts twee visum-keuzes aan: één maand of drie maanden:

Eén maand

Dit visum is daadwerkelijk één maand geldig. Het aantal dagen kan dus verschillen afhankelijk van uw reismaand. Bijvoorbeeld: 12 februari tot 12 maart is 28 dagen, maar 12 oktober tot 12 november is 31 dagen. Als de datum niet bestaat, bijvoorbeeld van 31 oktober tot 31 november, wordt de hoogste dag gekozen van de betreffende maand (30 november dus). Laat u daarom niet verkeerd informeren door websites die over een 30-daags visum spreken, want dat kan dus afwijken afhankelijk van de gekozen datum!

Drie maanden

Dit visum is 87 dagen geldig. Afhankelijk van de maanden waarin u reist, kan een visum van 87 dagen betekenen dat u een visum hebt voor precies drie maanden. Maar het kan ook zijn dat uw visum nét geen drie maanden geldig is. Desalniettemin wordt dit visum een drie-maanden visum genoemd. Houdt u hier rekening mee als u van plan bent drie volledige maanden te gaan reizen. 

Op de door u aangegeven datum van aankomst in Vietnam, begint uw visum te lopen. U kunt dus later dan de aangegeven datum landen, maar niet eerder. Bovendien moet u zorgen dat u Vietnam weer verlaat vóórdat uw visum verlopen is. Dus stel dat u een visum voor 30 dagen heeft, maar u komt drie dagen later aan door vertraging, dan kunt u nog slechts 27 dagen met dat visum in Vietnam verblijven.

Tip: Het is mogelijk om uw visum van één maand in Vietnam te verlengen, maar dat is zeer onhandig en bovenal erg duur. Als u twijfelt hoelang u in Vietnam zult zijn, raden wij daarom aan om uit voorzorg een drie-maanden visum te kopen omdat dit qua prijs niet veel duurder is.

Single- of multiple entry visum

Elk van de twee opties hierboven beschreven, kan worden aangevraagd in twee varianten. Er zijn dus vier type visums waar u uit kunt kiezen.

Single entry visum

Met dit type visum is uw visum benut zodra u in Vietnam aankomt. Daarna kunt u uiteraard Vietnam nog wel uit, maar u kunt niet voor een tweede keer Vietnam in met hetzelfde visum. In dat geval zult u een nieuw visum moeten regelen. Met andere woorden: met dit visum kunt u één keer Vietnam in en weer uit.

Multiple entry visum

Als u gedurende uw verblijfsperiode meerdere keren (onbeperkt aantal keer) van plan bent Vietnam in en uit te gaan, heeft u een multiple entry visum nodig. Dat kan het geval zijn als u bijvoorbeeld naar Vietnam toe vliegt en ook weer vanuit Vietnam vertrekt, maar in de tussentijd nog Cambodja of Laos wilt bezoeken.

De privé-autorisatiebrief

Om de kosten te drukken verwerkt de Vietnamese immigratiedienst standaard meerdere VOA-aanvragen tegelijkertijd. Daardoor staan er meerdere personen op uw autorisatie- of uitnodigingsbrief. Deze personen komen omstreeks dezelfde datum als u in Vietnam aan. Deze mensen kent u niet en komt u hoogstwaarschijnlijk ook niet tegen, dat hoeft ook niet. Voor u is het enkel van belang dat úw naam op de brief staat samen met de juiste paspoort-gegevens. Totaal onnodig regelen sommige VOA-aanbieders een privé-brief waar alleen uw eigen naam op staat, maar dit is duurder. Mocht u dit toch wensen, bijvoorbeeld omdat u liever niet heeft dat uw persoonsgegevens op de uitnodigingsbrief van een vreemde staan, geeft u dat dan aan in ons aanvraagformulier. Voor 3 euro per persoon extra krijgt u een brief waar alleen uw eigen naam op staat. Maar onthoud: dit is niet nodig!

Optie 2

Bij optie 2 regelt u vooraf een visum bij de Vietnamese ambassade in Den Haag of bij een Vietnamese ambassade in het land waar u op dat moment verblijft. Dit betekent wel dat u lijfelijk naar de ambassade moet om het visum aan te vragen en op te halen. Dat is niet alleen onpraktisch, het brengt ook (hoge) reiskosten met zich mee én het aanvragen van een visum bij de ambassade is erg duur. De prijs verschilt per ambassade, maar de Vietnamese ambassade in Den Haag hanteert visumprijzen startende vanaf €60. Indien mogelijk raden wij u aan om voor Optie 1 te gaan. Als u over land naar Vietnam reist, via bijvoorbeeld Laos of Cambodja, is Optie 1 echter niet meer mogelijk en is Optie 2 de enige way to go.