Veelgestelde vragen

Mocht u nog vragen hebben na onze informatie- en kostenpagina's te hebben gelezen, dan is de kans groot dat uw vraag tussen de veelgestelde vragen staat. De veelgestelde vragen zijn verdeeld in vier hoofdcategorieën.

Vooraf: visuminformatie

Hoe zit dat met dat nieuwe e-visum en kom ik in aanmerking?

Sinds 1 februari 2017 heeft Vietnam een nieuwe visum-dienst: het elektronisch visum oftewel het e-visum. Het e-visum is alleen geldig als single entry visum voor een maximale periode van 30 dagen. Het e-visum kan online aangevraagd worden rechtstreeks bij de Vietnamese immigratie. Daarna krijgt u een online elektronisch visum toebedeeld waarmee u direct toegang tot Vietnam krijgt, waardoor u niet meer uw visum op hoeft te halen bij het immigratieloket in Vietnam zoals dat wel het geval is bij een VOA. Echter, de e-visum service is slechts beschikbaar voor 40 landen waar Nederland en België niet onder vallen. Voor Nederlandse en Belgische paspoorthouders is een e-visum daarom geen mogelijkheid. Als u een dubbel paspoort heeft behoort een e-visum wellicht wel tot de mogelijkheden. U vindt een lijst van de 40 landen die in aanmerking komen voor een e-visum hier. Mocht u hieronder vallen, vraag dan hier uw e-visum rechtstreeks bij de Vietnamese immigratie aan, zonder tussenkomt van VisumvoorVietnam.nl. Uiteraard is een VOA ook nog steeds een optie.

Heb ik een visum nodig voor Vietnam?

Alle personen met de Nederlandse en/of Belgische nationaliteit, inclusief kinderen en babies met hun eigen paspoort, hebben een visum nodig om toegang tot Vietnam te krijgen. Heeft u een dubbele of andere nationaliteit, dan kan het zijn dat u geen visum nodig heeft. Dat geldt voor de volgende nationaliteiten:

Maximale verblijfsduur van 14 dagen: Cambodja
Maximale verblijfsduur van 15 dagen: Engeland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Zweden, Noorwegen, Denemarken, Finland, Rusland, Wit Rusland, Japan, Zuid-Korea
Maximale verblijfsduur van 21 dagen: Filipijnen
Maximale verblijfsduur van 30 dagen: Thailand, Maleisië, Indonesië, Singapore, Myanmar, Laos, Brunei

Hebben mijn kinderen en/of babies een visum nodig?

Indien uw kinderen en/of babies een eigen paspoort hebben, hebben zij een eigen visum (en dus een eigen autorisatiebrief) nodig. Indien uw kinderen en/of uw babies bij u op het paspoort staan, dan hoeven uw kinderen en/of babies geen eigen visum.

Kan ik ook zonder iets te regelen een visum kopen in Vietnam?

Nee, dit is onmogelijk. Uw luchtvaartmaatschappij zal u dan ook niet toelaten op uw vlucht als u geen autorisatiebrief of visum kunt laten zien.

Ik heb alleen een tussenstop in Vietnam, heb ik dan een visum nodig?

at hangt er van af of u de Vietnamese douane passeert. Als u twee aparte vluchten heeft geboekt, waarbij u voor de tweede vlucht opnieuw moet inchecken in Vietnam, dan moet u in Vietnam de douane passeren. In dat geval heeft u dus een visum nodig en gelden dezelfde regels als voor iemand die in Vietnam blijft.

Als uw bagage automatisch wordt doorgelabeld naar uw tweede vlucht en u in de transferruimte van het vliegveld blijft, passeert u dus niet de Vietnamese douane en in dat geval heeft u dus ook geen visum nodig. Mocht u het niet zeker weten dan adviseren wij om contact op te nemen met uw luchtvaartmaatschappij.

Wat is een visum on arrival (VOA) en wat is het voordeel?

Wat een visum on arrival precies is en wat de voordelen daarvan zijn, leest u op onze pagina visuminformatie.

welke type visums zijn er beschikbaar?

Welk type visums er beschikbaar zijn, leest u op onze pagina visuminformatie.

Ik reis met meerdere personen, moet ik voor iedereen een visum aanvragen?

Ja, ieder individu met een eigen paspoort heeft ook een eigen autorisatiebrief nodig.

Is het visum dat ik bij aankomst krijg hetzelfde als het visum bij de ambassade?

Ja, het visum dat u met uw autorisatiebrief ophaalt bij aankomst in Vietnam, is exact hetzelfde visum als u bij de Vietnamese ambassade (in Den Haag) zou krijgen.

Ik vertrek niet vanuit Nederland naar Vietnam, maar vanuit een ander land. Kan ik dan nog steeds een visum on arrival aanvragen?

Ja, dat kan maar wel onder voorbehoud dat u naar Vietnam vliegt en aankomt op één van de drie grote luchthavens (Ho Chi Minh City (SGN), Hanoi (HAN) of Danang (DAD)).

Ik kom aan per bus, boot of trein. Kan ik dan een visum on arrival aanvragen?

Nee, dat kan niet. Een visum on arrival is alleen mogelijk als u naar Vietnam vliegt. Mocht u een ander vervoersmiddel gebruiken, regel dan uw visum vooraf bij de Vietnamese ambassade van het land waarin u verblijft.

Ik kom per vliegtuig aan in Vietnam, maar ik vertrek over land. Mag dat?

Ja, dat mag. De enige voorwaarde voor een visum on arrival is dat u aankomt per vliegtuig.

Mijn vliegveld van vertrek is anders dan mijn vliegveld van aankomst. Mag dat?

Ja, dat mag

Ik weet nog niet op welk vliegveld ik ga landen, kan ik dan toch al een visum aanvragen?

Dat kan, zolang u er maar voor zorgt dat u op één van de drie grote Vietnamese luchthavens (Ho Chi Minh City (SGN), Hanoi (HAN) of Danang (DAD)) landt.

Ik weet nog niet precies wanneer ik in Vietnam land, kan ik toch al een visum aanvragen?

Ook dat kan, maar dat raden wij niet aan. U moet namelijk een (aankomst)datum aangeven waarop uw visumperiode begint te lopen. Alhoewel u altijd later naar Vietnam kunt gaan dan aangegeven (waarbij uw visumperiode wel blijft doorlopen), kunt u niet eerder dan de aangegeven datum naar Vietnam.

Kan ik eerder dan de startdatum van mijn visum in Vietnam aankomen?

Nee, dit kan niet. In dat geval zult u een nieuwe visumaanvraag moeten doen. Zorg er dus voor dat u de juiste aankomstgegevens invult!

Kan ik later dan de aangegeven aankomstdatum in Vietnam aankomen?

U kunt altijd later dan de aangegeven aankomstdatum aankomen. Houdt u er wel rekening mee dat uw visumperiode wél begint te lopen vanaf de aangegeven aankomstdatum. Heeft u bijvoorbeeld een visum van 15 Juli tot 15 Augustus, maar u komt 3 dagen later aan, dan verloopt uw visum nog steeds op 15 Augustus.

Hoe ver van tevoren moet ik mijn visum aanvragen?

U moet ervoor zorgen dat u uw autorisatiebrief in uw bezit heeft voordat u vertrekt. Onze snelste service biedt u de mogelijkheid om uw autorisatiebrief de volgende werkdag om 14.00 Nederlandse tijd in uw bezit te hebben. Mocht u het sneller nodig hebben is dit eventueel mogelijk tegen een meerprijs: neem daarvoor telefonisch contact met ons op door middel van bijvoorbeeld Whatsapp.

Mag ik met een single entry visum binnenlandse vluchten nemen?

Ja, dat mag. Pas zodra u Vietnam weer verlaat is uw single entry visum niet meer geldig.

Ik begrijp het aanmeldingsformulier (N1) niet.

Het aanmeldingsformulier N1, dat u bij aankomst in Vietnam van de Vietnamese immigratie krijgt of hier alvast vooraf kunt downloaden, uitprinten en invullen, is vrij uitgebreid en wellicht niet altijd even makkelijk te begrijpen. Wij proberen u te helpen door aan u uit te leggen wat er van u verwacht wordt bij het invullen van de verschillende vragen. Als u een vraag niet goed begrijpt, de vraag niet op u van toepassing is of als u het antwoord niet weet, kunt u gewoon een streepje zetten. Dat levert geen problemen op.

1. Full name: uw volledige naam zoals in uw paspoort staat vermeld
2. Date of birth: uw geboortedatum (dag - maand - jaar)
3. Sex: uw geslacht
4. Place of birth: uw geboorteplaats
5. Nationality at birth: uw nationaliteit bij geboorte
6. Current nationality: uw huidige nationaliteit
7. Religion: uw religie
8. Current occupation/profession: uw huidige beroep
9. Employer and employers address: uw werkgever en uw werkgever's adres (onnodig om in te vullen)
10. Home address (permanent address): uw woonadres
11. Family members: uw gezinsleden met bijbehorende (paspoort)gegevens (ook dit hoeft niet volledig ingevuld te worden als u een groot gezin heeft)
12. Number of passport / document in lieu of passport: uw paspoortnummer
Type of passport: uw paspoort type (P voor Nederlandse paspoorthouders)
Issuing authority: instantie die uw paspoort heeft verstrekt
Expiry date: vervaldatum van uw paspoort
13. Date of the latest entry into Vietnam: de datum van uw laatste aankomst in Vietnam
14. Proposed day of entry: datum van aankomst in Vietnam
Proposed length of stay in Vietnam: uw geplande verblijfsduur in Vietnam (in dagen)
15. Purpose of entry: uw reden van bezoek (waarschijnlijk toerisme)
16. Proposed temporary address in Vietnam: uw tijdelijke verblijfsadres in Vietnam (waarschijnlijk niet van toepassing aangezien u waarschijnlijk gaat rondreizen)
17. Name of hosting organization or individual: de naam van uw uitnodigende organisatie of individu (hoogstwaarschijnlijk niet van toepassing voor u)
18. Accompanying children under 14 years old: de (paspoort)gegevens van uw kinderen jonger dan 14 jaar
19.Entries requested: vul in of u een single- of multiple entry visum heeft aangevraagd
20. Other requests: overige vragen

Wat als mijn visumaanvraag wordt afgewezen?

In het geval dat uw visumaanvraag onverhoopt wordt afgewezen door de Vietnamese immigratie, storten wij uw aankoopkosten terug. Wij kunnen u niet verder informeren betreffende de reden van afwijzing, in dat geval adviseren wij u contact op te nemen met de ambassade in Den Haag voor verdere informatie. Zorgt u er in ieder geval voor dat u tijdens uw visumaanvraag alle persoonsgegevens correct invult.

De autorisatie- of uitnodigingsbrief

Ik heb een (spel)fout gemaakt in mijn visumaanvraag, kan ik dat nog veranderen?

Het is belangrijk dat er geen (kleine) (spel)fouten in uw autorisatiebrief staan, omdat dit problemen kan opleveren. Mochten die er toch zijn ingeslopen, dan kunnen wij dit niet meer voor u aanpassen en moeten wij een compleet nieuwe autorisatiebrief voor u aanvragen. Daarbij begint u weer vanaf het begin in het aanvraagproces, en gelden de standaard tarieven. U kunt uzelf hiervoor indekken door middel van een aanpassingsverzekering van €3 per persoon: dan mag u indien nodig uw gegevens éénmalig aanpassen. Het is daarom van belang dat u uw visum op tijd aanvraagt, en het is zeer belangrijk dat u bij uw visumaanvraag de juiste gegevens invult! Controleert u uw gegevens nogmaals zodra u uw autorisatiebrief heeft ontvangen.

Ik heb liever niet dat er meerdere namen op mijn autorisatiebrief staan, wat kan ik doen?

Aangezien het onnodig is om een privé-autorisatiebrief aan te vragen en dit enkel extra kosten met zich meebrengt, raden wij u dit niet aan. Mocht u toch een privébrief willen hebben, dan kunnen wij dit tegen een extra vergoeding van 3 euro per persoon voor u regelen. U kunt dat aangeven op ons aanvraagformulier.

Moet ik de autorisatiebrief uitprinten of kan ik het ook digitaal meenemen?

Wij raden u aan om de autorisatiebrief uit te printen, omdat u er dan zeker van kunt zijn dat uw luchtvaartmaatschappij u zult toelaten op uw vlucht. Wij kunnen u niet garanderen dat dit ook het geval is wanneer u uw autorisatiebrief digitaal (telefoon, tablet, laptop) laat zien.

Ik ben de autorisatiebrief vergeten mee te nemen, wat nu?

U hebt de autorisatiebrief nodig, omdat uw luchtvaartmaatschappij u anders niet toelaat op uw vlucht. Soms zal uw luchtvaartmaatschappij het accepteren als u uw autorisatiebrief digitaal (telefoon, tablet, laptop) kunt laten zien, maar dat kunnen wij u niet garanderen. Neem in dat geval telefonisch contact met ons op, zodat wij uw autorisatiebrief nogmaals naar u of uw luchtvaartmaatschappij kunnen emailen. Normaal gesproken kan uw luchtvaartmaatschappij het dan voor u uitprinten.

Er staat een fout in mijn autorisatiebrief, levert dat problemen op?

Er is een grote kans dat dat problemen oplevert, vooral als uw paspoortnummer niet klopt. Maar elke (kleine) fout in uw autorisatiebrief kan problemen opleveren: u loopt vooral het risico dat uw luchtvaartmaatschappij u niet op uw vlucht naar Vietnam toelaat. Het is dus van groot belang dat u bij het aanvragen van uw visum al uw gegevens correct invult en dat u dit nogmaals controleert zodra u uw autorisatiebrief heeft ontvangen. Wacht hier niet mee tot kort voor vertrek, om serieuze problemen te voorkomen!

Ik heb geen bevestiging en geen visumautorisatiebrief ontvangen.

Als u geen bevestigingsemail heeft ontvangen na uw bestelling en wij u binnen drie werkdagen (of eerder voor spoedaanvragen) nog niet hebben gecontacteerd, raden wij u aan om het volgende te controleren:

– Controleer of de mails tussen uw spam/ongewenste email zitten
– Controleer of het emailadres dat u heeft opgegeven juist is
– Controleer of uw inbox toevallig niet vol is

Mocht dat allemaal niet het geval zijn en u geen email hebben ontvangen, neem dan contact met ons op
.

Bij aankomst in Vietnam: visuminformatie

Waar in Vietnam haal ik mijn visum op?

U kunt uw visum ophalen bij het immigratieloket op het vliegveld in Vietnam waar u landt. Dit loket wordt aangeven op het vliegveld als landing visa of visa upon arrival en bevindt zich vlakbij de douane richting de uitgang. Mocht u het niet kunnen vinden, dan is er grondpersoneel aanwezig om u op weg te wijzen.

Hoe haal ik mijn visum in Vietnam op?

Bij aankomst in Vietnam gaat u naar het immigratieloket dat is aangegeven als landing visa of visa upon arrival. U overhandigt daar uw autorisatiebrief, uw aanmeldingsformulier (N1), een pasfoto en uw paspoort. Vervolgens kunt u plaatsnemen en wordt uw naam omgeroepen zodra het visum in uw paspoort is geplakt. Dit duurt 5 tot 50 minuten, afhankelijk van de drukte op het vliegveld. Als uw naam is omgeroepen loopt u terug naar het loket, betaalt de stempelkosten en neemt uw paspoort met daarin het visum weer in ontvangst.

Kan ik 's nachts en/of op feestdagen mijn visum ophalen in Vietnam?

Ja, het immigratieloket is 24 uur per dag en alle dagen van het jaar geopend.

Ik begrijp het aanmeldingsformulier (N1) niet.

Het aanmeldingsformulier N1, dat u bij aankomst in Vietnam van de Vietnamese immigratie krijgt of hier alvast vooraf kunt downloaden, uitprinten en invullen, is vrij uitgebreid en wellicht niet altijd even makkelijk te begrijpen. Wij proberen u te helpen door aan u uit te leggen wat er van u verwacht wordt bij het invullen van de verschillende vragen. Als u een vraag niet goed begrijpt, de vraag niet op u van toepassing is of als u het antwoord niet weet, kunt u gewoon een streepje zetten. Dat levert geen problemen op.

1. Full name: uw volledige naam zoals in uw paspoort staat vermeld
2. Date of birth: uw geboortedatum (dag - maand - jaar)
3. Sex: uw geslacht
4. Place of birth: uw geboorteplaats
5. Nationality at birth: uw nationaliteit bij geboorte
6. Current nationality: uw huidige nationaliteit
7. Religion: uw religie
8. Current occupation/profession: uw huidige beroep
9. Employer and employers address: uw werkgever en uw werkgever's adres (onnodig om in te vullen)
10. Home address (permanent address): uw woonadres
11. Family members: uw gezinsleden met bijbehorende (paspoort)gegevens (ook dit hoeft niet volledig ingevuld te worden als u een groot gezin heeft)
12. Number of passport / document in lieu of passport: uw paspoortnummer
Type of passport: uw paspoort type (P voor Nederlandse paspoorthouders)
Issuing authority: instantie die uw paspoort heeft verstrekt
Expiry date: vervaldatum van uw paspoort
13. Date of the latest entry into Vietnam: de datum van uw laatste aankomst in Vietnam
14. Proposed day of entry: datum van aankomst in Vietnam
Proposed length of stay in Vietnam: uw geplande verblijfsduur in Vietnam (in dagen)
15. Purpose of entry: uw reden van bezoek (waarschijnlijk toerisme)
16. Proposed temporary address in Vietnam: uw tijdelijke verblijfsadres in Vietnam (waarschijnlijk niet van toepassing aangezien u waarschijnlijk gaat rondreizen)
17. Name of hosting organization or individual: de naam van uw uitnodigende organisatie of individu (hoogstwaarschijnlijk niet van toepassing voor u)
18. Accompanying children under 14 years old: de (paspoort)gegevens van uw kinderen jonger dan 14 jaar
19.Entries requested: vul in of u een single- of multiple entry visum heeft aangevraagd
20. Other requests: overige vragen

Hoelang moet ik bij aankomst in Vietnam wachten tot ik mijn visum heb?

Dat is afhankelijk van de drukte bij het immigratieloket, maar bedraagt minimaal 5 en maximaal 50 minuten. U hoeft niet de hele tijd in een rij te staan: u geeft uw documenten af en kunt vervolgens plaatsnemen op een stoel totdat uw naam wordt omgeroepen. Als uw naam is omgeroepen, kunt u uw paspoort met daarin het visum komen ophalen en de stempelkosten betalen.

Betaling en persoonsgegevens

Hoe kan ik bij jullie betalen?

Wij zijn Nederlands, maar gevestigd in Vietnam. Alhoewel wij aan alle Europese veiligheids- en privacy-eisen voldoen, staan wij (nog) niet geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. Daardoor kunnen wij momenteel helaas (nog) geen iDEAL-betaling aanbieden. Omdat visumvoorvietnam.nl net nieuw is, hebben wij ook PayPal- en creditcard-betalingen nog niet geïntegreerd. U kunt daarom momenteel nog niet automatisch direct na uw bestelling betalen, maar u ontvangt na uw aanvraag een email van ons waarin wij u uitleggen hoe u ons kunt betalen: dat kan door middel van een directe banktransfer, een PayPal-overboeking of een creditcard-betaling. In het aanvraagformulier geeft u aan wat uw voorkeur geniet.

Kan ik bij VisumvoorVietnam.nl veilig betalen?

Ja, daar hoeft u zich geen zorgen over te maken. Momenteel hebben wij nog geen betaalmogelijkheid in onze website geïntegreerd: daardoor verzenden wij u na uw visumaanvraag een email met informatie hoe u ons kunt betalen. Dat kan direct via uw eigen bank (iDEAL) of via de website van PayPal als u met PayPal of uw creditcard wilt betalen. U kunt dus nog niet automatisch direct na uw aanvraag afrekenen. Zodra wij deze betaalmogelijkheden wel hebben geïntegreerd en u direct kunt afrekenen, kunt u dat nog steeds zonder zorgen over veiligheid doen: niet alleen is onze eigen website SSL-versleuteld, dan maken wij ook nog steeds gebruik van de gerenommeerde externe service van iDEAL en/of PayPal. Mocht u toch nog ongerust zijn of verdere vragen hebben, schroom dan niet met ons contact op te nemen.

Kan ik mijn geld terugkrijgen als er iets fout gaat?

U kunt uw geld terugkrijgen in het geval dat uw visum wordt afgewezen. Als er andere onvoorziene of buitengewone omstandigheden plaatsvinden adviseren wij u om contact met ons op te nemen. Daarnaast is VisumvoorVietnam.nl niet aansprakelijk voor de volgende kosten:

· VisumvoorVietnam.nl is niet verantwoordelijk voor annuleringen van geboekte arrangementen zoals vluchten, hotels of tours met betrekking tot uw reis naar Vietnam. In dat geval worden uw kosten niet gerestitueerd.

· VisumvoorVietnam.nl is niet verantwoordelijk voor uw geplande activiteiten in Vietnam en wij zijn daarom ook niet aansprakelijk voor gemaakte kosten of schadevergoedingen met betrekking tot uw reis naar Vietnam in het geval uw visumaanvraag is vertraagd of wordt afgewezen door de Vietnamese immigratie. Evenmin is VisumvoorVietnam.nl aansprakelijk voor weigeringen door de Vietnamese immigratie door foutief verstrekte gegevens of een gebrekkige controle hiervan. Het is uw eigen verantwoordelijkheid dat uw autorisatiebrief de juiste gegevens bevat voordat u naar Vietnam vertrekt.

· Het visum on arrival kunt u alleen krijgen op de genoemde drie grote vliegvelden van Vietnam en enkel gedurende de periode aangegeven op uw autorisatiebrief. Mocht u aankomen over land en/of buiten de aangegeven periode, dan kan uw luchtvaartmaatschappij u weigeren en/of u toegang tot Vietnam worden ontzegd. Hiervoor is VisumvoorVietnam.nl niet aansprakelijk en derhalve worden uw kosten in dat geval niet gerestitueerd.

Wat gebeurt er met mijn persoonsgegevens?

Wij gebruiken uw persoonsgegevens enkel en alleen om uw visumaanvraag te kunnen verwerken en zullen onder geen beding uw gegevens doorverkopen of voor commerciële doeleinden gebruiken. Zodra de betaling en de bestelling zijn verwerkt en uw autorisatiebrief is geleverd, worden uw gegevens verwijderd op de dag dat uw visum in werking treedt. Mocht u nog ongerust zijn of verdere vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.

Wat als mijn visumaanvraag wordt afgewezen?

In het geval dat uw visumaanvraag onverhoopt wordt afgewezen door de Vietnamese immigratie, storten wij uw aankoopkosten terug. Wij kunnen u niet verder informeren betreffende de reden van afwijzing, in dat geval adviseren wij u contact op te nemen met de ambassade in Den Haag voor verdere informatie. Zorgt u er in ieder geval voor dat u tijdens uw visumaanvraag alle persoonsgegevens correct invult.